We zijn er allemaal elke dag mee bezig. Eten. Vooral voor ouders met een baby lijkt het eerste jaar volledig in beslag genomen te worden door voeding.
Borstvoeding, kolven, flesjes, invriezen, opwarmen, flesvoeding, milliliters, voedingstijden, oefenhapjes, zacht koken, hele stukken, pureren, voeren, knoeien, vies worden, schoonmaken….

Na 4 of 6 maanden begin je met vaste voeding. Joepie! Dat eerste hapje wordt meteen vastgelegd op camera en zorgt vaak voor veel hilariteit. Maar dan…. Hoe ga ik mijn kind (zelf) leren eten? En hoe voorkom ik strijd aan tafel?
Een leuk bericht van Vakblad Vroeg;
“Laat het kind zelf eten pakken, ruiken, proeven en (ver)slikken of uitspugen. Voor allerlei ontwikkelingsaspecten heel zinnig: je oefent je zintuigen en je motoriek. Je verslikreflex dooft uit. Voor ouders is het een hele stap om schoon en netjes eten los te laten.”

Ik hoor vaak dat moeders zich zorgen maken omdat haar peuter nauwelijks eet ’s avonds. De spanning loopt op aan de eettafel waardoor het kind nog minder gaat eten. Dan is het heel geruststellend om te lezen dat dit volkomen normaal is. Het avondeten is dus ‘mooi meegenomen’ als er een keer wel iets ingaat bij je peuter.

Wil je meer weten over knoeien enzo? Leestip!